• Hongji

Tala Fou

Atonu e iai sau afa taseni o nei mea i le fale, i totonu o lau pusa kesi, pusa meafaigaluega, po'o le tele o meafaigaluega: uamea hex prisms i ni nai inisi le umi, e masani ona punou i foliga L.Ki Hex, e ta'ua aloa'ia o ki hex, o so'o faigaluega fa'aonaponei ma e fa'aaogaina e fa'apipi'i mea uma mai meaafale taugofie i masini ta'avale taugata.Ae maise fa'afetai i le IKEA, o le faitau miliona o tagata e le'i taia lava se samala i se fao ua liliu le ki hex.
Ae o fea na sau ai mea faigaluega i soo se mea?O le tala faasolopito o le hex wrench e amata i lana soa, o le faʻamaualalo faʻamaualuga, lea na aliaʻe mai le suiga o pisinisi o se vaega o se seti faʻasalalau faʻavaomalo o vaega e mafai ona gaosia i soo se mea i luga o le fogaeleele.
CHF 61 ($66): Le tau o le faʻatauina o le pepa aloaia e iva itulau Global Hex Key Standard.
8000: O oloa a le IKEA e sau ma se ki hex, e tusa ai ma se failauga a le IKEA i se faatalanoaga ma Quartz.
O faʻamau muamua na faia i lima i le amataga o le 15th seneturi, ae o le tele o gaosiga na amata i le taimi o le Industrial Revolution i le oʻo mai o le afi afi, eletise eletise, ma le cotton gin.E oo ane i le faaiʻuga o le senituri lona 19, ua masani ai uʻamea uʻamea, ae o o latou ulu faatafafā na lamatia ai tagata faigaluega o falegaosimea—ua masani ona puʻe i tulimanu o laʻei, ma faapogaia ai faalavelave.E le pipii fa'amau fa'ata'amilo i fafo, o lea na natia ai e le au su'esu'e le tulimanu ma'ai e mana'omia e fa'aui ai ma le saogalemu le fa'amau i totonu, e na'o le fa'ama'i hex.Na pateniina e William J. Allen le manatu i le Iunaite Setete i le 1909, ma o lana kamupani o le igoa lava e tasi na tutusa lelei ma le ki e manaʻomia mo ana faʻailoga saogalemu.
Na avea nati Hex ma wrenches ma auala autu faʻamau ina ua maeʻa le Taua Lona Lua a le Lalolagi ina ua iloa e le Allies le taua o le faʻaogaina o mea faʻapipiʻi.O le International Organization for Standardization na fa'atuina i le 1947, ma o se tasi o ana galuega muamua o le fa'atuina lea o lapo'a fa'ailoga masani.Ua fa'aogaina nei fa'amau i le lalolagi atoa.Na amata fa'aaoga e le IKEA se fa'aigoa hex i le vaitau o le 1960 ma ta'u atu ia Quartz o lenei meafaigaluega faigofie e aofia ai le manatu "e te faia lau vaega".O loo tatou faia la tatou vaega.Tatou sefe faatasi.“
Ae mo Allen Manufacturing, na muamua mauaina e le Apex Tool Group, o se kamupani gaosi oloa i le lalolagi na mulimuli ane mauaina e le Bain Capital i le 2013. Na taofia e le kamupani le faʻaaogaina o le Allen brand ona o lona faʻaogaina o se mea faʻatau oloa le aoga.Ae e sili atu le aoga o le fa'ailoga hex nai lo se isi lava taimi pe a iai sau nofoa uila e fa'afetaui po'o se Lagkapten e fa'apotopoto.
O le a le taatele o ki hex?Na osofaʻi e le tusitala lona fale ma maua ai le tele o mea (ma sa ia manatu atonu o le a ia lafoina i fafo le tele o na mea).Ae ui i lea, ua oʻo mai i le iʻuga o latou aso pule.Na taʻu atu e se sui sooupu a le IKEA ia Quartz: "O la matou sini o le agai atu i se fofo faigofie, leai se meafaigaluega e faʻaitiitia ai le taimi o faʻapotopotoga ma faʻafiafiaina le faʻagasologa o meaafale."
1818: Na tatalaina e le fai u'amea Micah Rugg le uluai nofoaga tu'ufa'atasiga o le gaosiga o pa'u i totonu o le Iunaite Setete, ma gaosia le 500 bolts i le aso i le 1840.
1909: Na faila e William J. Allen le pateni muamua mo se sikulima saogalemu e taʻitaʻia i le hex, e ui o le manatu atonu na i ai mo le tele o tausaga.
1964: Na faia e John Bondhus le "screwdriver", o se pito lapotopoto o loʻo faʻaaogaina i se faʻamau hex e mimilo ai se faʻamau i se tulimanu.
O le kikini hex na faia e ala i le faʻainisinia saʻo, faʻatagaina le tele o le gaosiga o vaega e fesuiaʻi e sui ai faʻamau e le masani ai.
O le inisinia Peretania o Henry Maudslay o lo'o fa'amauina i le fa'atupuina o se tasi o masini fa'ato'a sa'o sa'o muamua i le 1800, ma o lana la'au sikulima na fa'ataga ai fa'amau fa'amau e fa'atele ona gaosia.O Maudsley o se tamaititi atamai, i le 19 o ona tausaga, na tofia e faʻatautaia se aʻoga.Na ia fausia foi le micrometer muamua lea na mafai ai e ia ona fuaina vaega laiti e pei o le 1/1000 o le inisi, lea na ia taʻua o le "The Great Judge" aua e fai ma sui o le faaiuga mulimuli pe o se oloa e ausia ona tulaga faatonuina.I aso nei, e le tipiina fa'ailoga fa'atusa, ae fa'amea mai uaea.
"Hex Key" o se uiga tutusa e le mafai ona resitalaina o se faailoga tau fefaʻatauaʻiga ona o lona ubiquity, pei o Kleenex, Xerox ma Velcro.E taʻua e tagata tomai faapitoa "fasioti tagata".
O le a le kikini hex e sili mo lou fale?Ua fa'ata'ita'iina e le au atamamai o oloa fa'atau oloa a le Wirecutter le 'ese'ese o ko'ei hex, ma afai e te fiafia e talanoa i tulimanu fa'apipi'i ma fa'atautaia ergonomics, siaki a latou iloiloga fa'amaonia.Fa'aopoopo: o lo'o iai mea faigaluega uma e te mana'omia e fai ai meaafale IKEA.
I le vaiaso talu ai Moments Poll, 43% na fai mai o le a latou fausia se sapalai gafataulimaina ma Frito-Lay, 39% na filifilia Taylor Swift, ma 18% na manaʻo e fai se fefaʻatauaiga ma HBO Max.
O le imeli o aso nei na tusia e Tim Fernholz (o le na maua le aafiaga faigata) ma faʻataʻitaʻia e Susan Howson (e fiafia e vavae ese mea) ma Annalize Griffin (le ki hex i o tatou loto).
O le tali sa'o i le su'ega o le D., le Lincoln Bolt na matou maua.Ae o le vaega o totoe o ni ufi moni!


Taimi meli: Feb-27-2023